En flig af mit hjerte

– en fortælling om livet som pårørende til en døende

“Når døden banker på, kan det være svært at fastholde håbet og troen på livet.”

Marianne Christensen mistede i 2009 sin ægtefælle, som blev syg af kræft i bugspytkirtlen og døde 8 måneder efter diagnosen. Undervejs i forløbet brugte hun helende fortællinger i sin egen sorgbearbejdning. De var sammen i 23 år.
Hun deler sine erfaringer med andre, giver ‘en flig af sit hjerte’ og tilbyder dette unikke program til alle, som ønsker at høre en autentisk og meget personlig beretning om ‘livet med døden’ og hvordan helende historier er et godt redskab til at acceptere situationen. Når det alligevel ikke kan være anderledes.
Fortællingerne handler allermest om accept, livsglæde og håb, serveret med humor og nærvær.

765 farve marianne christensen fortæller artbureau.dk foto merete helbech hansen“Marianne Christensen bevægede os alle med sin fortælling om livet med døden. Med alvor og frimodighed gjorde hun sin fortælling levende og nærværende for os – hendes liv med en dødssyg ægtefælle.
Det var rørende at høre Marianne fortælle om sine stærke og svage sider i det forløb. ’Vi har brug for at høre din historie’. Marianne gav os den aften en flig af sit hjerte. Tak for det!”
Merete Lei, sognepræst i Horslunde.

Praktiske oplysninger
Programmet varieres afhængigt af den tid, der er til rådighed.
Kan tilpasses fra ca. en time med efterfølgende tid til spørgsmål og samtale, evt. med en pause imellem.
Fortællingen kan finde sted i en hvilken som helst forsamling, blot alle kan se fortælleren.
Ingen særlige krav til lyssætning.
Mikrofon er nødvendig, hvis lokalet er stort, og der er mange tilhørere.
Pris: 5000, – kr. + transport.

Kontakt: Marianne Christensen, Nørregade 18, 4760 Vordingborg, 30254774

www.mariannechristensen.dk∙ ∙ E-mail: marianne@mariannechristensen.dk

Jeg har fortalt for bl.a. Kræftens bekæmpelse i Roskilde,
Vigerslev Kirke, Horslunde Kirke, Nr. Jernløse Kirke, Opstandelseskirken i Albertslund, Majbølle Kirke, Ældre Sagen Vordingborg,  Inner Wheel Vordingborg, Fortællefestival på Nørre Vosborg, international fortællefestival WORDS på Kronborg, Besttellers scene, København, seniorklub Næstved sygehus, personalegruppe på opholdssted i Næstved, hos Raft Coaching i Maribo, Eliaskirken, København, Vanløse kirke.

Eksempler på udtalelser:

‘Du er en fantastisk fortæller, fortsæt med det!’

‘Hjertets stilhed. Alt hænger sammen, og alt sker af en grund, hvis blot vi tør acceptere det, som det er. Der er en smuk sammenhæng i din fortælling.’

’Kære Marianne. En flig til dig for, at du er så umiddelbar, åben og ærlig. Jeg fik meget med på vejen.’

‘Forløsende, – en vej til at rumme sorgen og leve med den. TAK!’

’Gode historier. Du har givet mig meget, jeg kan bruge og tænke over, som kan hjælpe mig lidt videre.’

‘Du skaber ro og tryghed ved dine historier. De er gode til at beskrive de følelsesmæssige situationer, man befinder sig i efter at have mistet.’

’Tak for et godt foredrag. Jeg fik nogle sætninger, jeg vil huske og kan bruge.’

’Jeg tænker, at hvis man gør det, så godt man kan, så kan man ikke gøre mere.’

’Kære Marianne. Det er en fantastisk oplevelse at høre dig fortælle. Jeg vil tage det med mig i resten af mit liv. Alt er jo, som det skal være.’

‘Tak for en flot aften med bevægende historier og nul føleri. Det var så fint.’

‘Jeg får lyst til at genfortælle min oplevelse af døden til andre efter din fortælling.’

‘Tak for dejlige, varme og humørfyldte fortællinger.’

“Du, Marianne Christbillede2 medcitatensen, viste os en flig af dit hjerte i Ældresagen, Vordingborg, hvor du
hudløst ærligt fortalte om de oplevelser, tanker og følelser du og din mand havde under hans
sygdom frem til han døde. Du fortalte også om, hvordan du kom gennem sorgen.
Tilhørerne, ca. 25 personer var mødt frem for at høre oplægget. Det er i denne sammenhæng en ret stor tilslutning. Der blev lyttet andægtigt, og på grund af den stemning, der udviklede sig, fik man en klar fornemmelse af, at mange blev berørte og kunne nikke genkendende til de beretninger om sygdomsforløb og de svære tanker og følelser, som man som pårørende til en døende oplever og må gennemgå.
Stilheden bagefter talte for sig selv, der var brug for tid til eftertænksomhed, og efter oplægget sagde en del ”tak for et godt oplæg”, ”det var værd at komme efter”,” en rørende oplevelse, som jeg kunne genkende” og én sagde: ”jeg troede, at det kun var mig, der havde det sådan”.
Må også tilføje, at der også var latterudbrud undervejs. Og det bringer energi til at komme videre.”
Elin Thomsen, sorggruppekoordinator Ældre Sagen Vordingborg

‘Jeg er selv i begyndende sorg, og dine fortællinger, din ro og dit nærvær gav mig noget, som jeg kunne bruge.’

‘Din personlige beretning gjorde stort indtryk på mig. Og på længere sigt vil historierne også være en hjælp.’

‘Det var rigtig spændende at høre, og den levende måde, du fortalte på ,var interessant. Det er en fortælling fra den virkelige verden. Det gør indtryk, og du er autentisk.’

‘I Marianne Christensens fortælling ”En flig af mit hjerte” kæder hun fiktive fortællinger sammen med sine personlige erfaringer med at gå det sidste stykke af vejen sammen med sin kræftramte ægtemand. Det bliver til en kraftfuld blanding og en fortælling som er vedkommende for alle, fordi den blandt andet handler om at acceptere livets og dødens realiteter. Som tilhører mærkede jeg, at hun har bearbejdet sine erfaringer og at
hun har modet til at fortælle nøgternt og nærværende om sit tab. Fortællingen er ikke bare en privat historie, men en almen historie om at håndtere det uundgåelige.’
Anna Grethe Bech 10.09.12

‘Denne aftens fortælleforedrag hed ‘En flig af mit hjerte’, og Marianne fortalte levende og begejstret flere fortællinger, som skal opleves og ikke refereres.
Marianne fortalte i en hel time på en levende og underholdende måde, det var en dejlig oplevelse.’
Udtalelse efter premieren for Inner Wheel, Vordingborg

“Hej Marianne
Har lige behov for at sende en lille mail til dig, takkede dig lige kort i døren til køkkenet på Vosborg, for din fine historie ”En flig af mit hjerte”. Jeg synes, at det var den bedste fortælling på de to dage. Det gjorde på mig et stærkt indtryk. Og så kan jeg bruge din fortælling rigtig meget. Vi er jo nok alle lidt bange for, hvad der kommer efter døden. Og jeg har en meget eftertænksom søn på 17 år, og han har prøvet at miste flere i vores omgangskreds – bedstefar, faster, oldefar m.v. Og en gang imellem taler vi om, hvad der er efter døden, og han spørger mig, men jeg kan jo ikke svare. I dag syntes jeg, at jeg via din fortælling, fik en dejlig historie, som jeg kan bringe videre – at englen kom, og de kunne ses via gardinet, og din fortælling om at du havde hørt det fra flere. Så den historie har jeg i dag bragt videre i mit hjem, og den 17-årige lyste op og sagde: ”Der kan du bare se”. Så jeg tror, at jeg vil bære den historie med mig, når det en gang imellem ser lidt sort ud og man kommer til at tænke for langt frem. Og lige p.t. har vi også familiemedlem med diagnosen kræft.”
Mail modtaget af tilskuer efter fortællingen på Nørre Vosborg Fortællefestival sep. 2012